Tort de morcovi

Săptămânile astea am fost un pic ocupată  și nu am mai apucat să vă țin la curent cu ce am mai gătit. Cumva numărul de găteli a ieșit foarte mare în comparație cu numărul de postări 🙂

Astăzi vă propun o rețetă…de tort pasional. Așa se mai numește Tortul de morcovi. Un detaliu interesant este faptul că în Evul Mediu, morcovul se folosesea foarte des în preparea prăjiturilor pentru că în comparație cu restul legumelor conține cea mai mare cantitate de zahăr.

Eu trebuie să recunosc că nu îmi plac morcovii, de aceea prepararea unui tort de morcovi mi s-a părut o depășire a prejudicăților mele culinare.

Pentru aluat avem nevoie de:

400 g zahăr

330 ml ulei vegetal

3 ouă

350 g făină

1 linguriță esență de vanilie

2 lingurițe scorțisoară măcinată

2 lingurițe bicarbonat de sodiu

un pic de sare

100 g stafide (sau nucă, sau se poate și fără una și alta)

400 g morcov ras

Primul pas: Într-un vas batem (cu telul sau mixerul) zahărul, uleiul și ouăle până obținem un amestec de culoare gălbuie. Adăugăm esența de vanilie.

Pas 1 Colaj

Într-un vas separat amestecăm făina, bicarbonatul, sarea și scorțisoara. Adăugăm ingredientele uscate peste amestecul de ou, zahăr și ulei obținut mai sus.

Pas 2 colaj

Amestecul rezultat arată așa.

Pas 5

Trecem la partea cu morcovul. Morcovul ras se adaugă peste compoziția de mai sus și se amestecă totul foarte bine. Aici e momentul să adăugați stafidele sau nuca, dacă vă plac.

Pas 3 colaj

Compoziția obținută se împarte în 2 părți în cazul în care aveți 2 tăvi de copt la dispoziție. Dacă nu, puteți să turnați aluatul într-o singură tavă mai mare, urmând să tăiați în două blatul obținut și să suprapuneți cele două bucăți la final (În acest caz tortul va avea formă de dreptunghi).

Compoziția turnată direct în tavă se pune la cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 50 de min. Verificăm dacă aluatul este gata cu accelași test al scobitorii uscate 🙂

Voila! Trecem la glazură. Rețeta glazurii o găsiți AICI. Doar că pentru tortul de morcovi avem nevoie de mult mai multă cremă și folosim o cantitate dublă de ingrediente. Punem un strat consistent de cremă pe primul blat.

Acoperim cu cel de-al doilea blat, iar apoi învelim tortul cu crema rămasă.

Presărați un pic de cacao sau ciocolată rasă peste, lăsați-l pentru 30 de min la frigider și apoi savurați-l…căci exact ăsta este verbul 🙂

Picture 002

Advertisements
This entry was published on January 26, 2013 at 10:14 am. It’s filed under Retete, Torten and tagged , , . Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: